Diclekent Mah. 265. Sk. Baran Argun City No:15 A/Blok No:B Kayapınar / DİYARBAKIR
Pazartesi - Cumartesi 09:00-18:00
0 (532) 332 01 53 - 0 (533) 931 60 93

BLOG - GÜÇLENDİRME

Binaların ömrünün uzaması, insan hayatını tehlikeye atmaması, yeni yapılacak binaların deprem etkisi altında kalmaması için Bina Güçlendirme Yönetmeliği esasları geçerli olmaktadır. Daha önceden inşaat yanındaki evler, binalarında herhangi bir problem olduğunda inşaatı sorumlu tutabiliyorlardı. Yargıtay’ın aldığı kararla birlikte deprem yönetmeliği çerçevesinde binasını güçlendirmeyen bina sakinleri artık yanlarında olabilecek inşaatta herhangi bir problem olduğunda inşaatı sorumlu tutamayacaklar.

 

Bina Güçlendirmek için neler yapılabilir?

Bina güçlendirmek için ilk aşama riskli yapı tespiti yaptırmaktır. Eğer 15 günlük süre içinde herhangi bir itiraz gelmezse bina riskli yapı statüsüne girer. Eğer itiraz olursa Bakanlık ya da Üniversitelerin belirleyeceği teknik heyet tarafından bina tekrar incelemeye alınır.

1 - Riskli yapı raporu kesinleşince bina sakinlerinden birinin başvurusu ile SPK lisanlı olan değerleme şirketlerinden biri değerleme raporu alınmalıdır.

2 - Yapılacak toplantıda arsa payı 2/3 çoğunluk sağlandığında güçlendirme kararı için 4/5 çoğunluk gerekir.

3 - Kat malikleri tarafından güçlendirme projesi hazırlatılarak proje kapsamında imar ruhsatı alınmalıdır

Örneğin; depreme dayanıklılık için bina güçlendirme işlemlerinde farklı deprem şiddeti uygulamaları ile betonun dayanıklılığı tespit edilir. Bu işlemlerin ardından bina güçlendirme tespit çalışmaları sonucu uzman bir ekip tarafından ne tür bina güçlendirme uygulaması hayata geçirileceğine karar verilir.

Hasarsız yapılar veya binalarda da performanslarının iyileştirilmesi için bina güçlendirme uygulamaları yapılabilir. Bina güçlendirme projesi hazırlamak ve uygulamak, oldukça tecrübe ve bilgi gerektiren işlemledir. Bilinçsiz yapılan bina güçlendirme uygulamaları, yapısal riskleri artırır. Riskleri minimize indirmek, oldukça tecrübeli ve bilgi sahip olan ADE YALITIM firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

 

Ade Yalıtım daha iyi hizmet vermek için kahve içmeye bekleriz. Daha kaliteli bir yapı adına hizmetlerimiz devam etmekte olup her daim gelişmektedir.

 

Saygılarımızla, iyi çalışmalar ,